ceturtdiena, 2014. gada 17. jūlijs

Impērija



   Amerikāņu politiskā doma savu valsti raksturo kā impēriju. Īpaši aktīvi to dara neokonservatori.  Pret impēriju (konceptu) viņi izturās kā pret kārtības iemiesojumu, varas organizācijas universālu modeli un scenāriju.
   Bet vai ASV ir kārtības nesēja pasaulē un kārtības uzturētāja pasaulē?
   Faktiski ir pretēji. ASV ir haosa izraisītāja. Visjaunākajos laikos haoss tiek izraisīts apzināti gan ar „mīksto” spēku, gan ar „karsto” spēku. Obama ir Nobela miera prēmijas laureāts, taču kā virspavēlnieks karo vairākās citās zemēs.
   Haoss rodas tur, kur tiek uzspiestas Rietumu liberāli mesiāniskās formas. Amerikāņu „kārtība” balstās metodoloģiskā individuālisma absolutizācijā (individuālisms kā metodoloģiskā bāze jebkurā dzīves formātā). Anglosakšu zemēs individuālisma politika un ideoloģija sekmīgi ieviesās. Sagraujot sociālo (sociāli kolektīvo) kā sabiedriskās dzīves pamatu, anglosakšu liberālisms nesagrauj sabiedrību, valsti.
   Individuālisms ir amerikāņu impērijas pamatā, kad dominē individuālās brīvības, individuālās varas, individuālās gribas patoss.
   Taču Rietumu liberālisms ir kļuvis pašmērķīgs, pāraudzis neierobežotā brīvībā un brīvībā bez jebkādas atbildības – individuālās, kolektīvās. Tas faktiski ir Rietumu (arī ASV impērijas) pašlikvidācijas process. Karens Svasjans nesaka „krīze”, bet saka „pašlikvidācija”. Tas ir haoss pašā Rietumu civilizācijā. ASV impērija pati savā vidē producē haosu.

  

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru