piektdiena, 2014. gada 11. aprīlis

Vidusšķiras māksla



   Anglijā karalienes Viktorijas laikmetā radās pilsētas romāns. Tas bija domāts mājsaimniecēm laika kavēšanai. Tas tiek uzskatīts par masu literatūras pirmo žanru.
   ASV masu kultūras radīšana bija valsts politikas rezultāts, lai demokrātiskajā iekārtā izveidotu demokrātisku literatūru un mākslu, kas būtu demokrātiski pieejama visai sabiedrībai.
   Antīkā teātra gandrīz 1000 gadus ilgā vēsture apliecina vienu līmeni gan no autora ģenialitātes viedokļa (Eshils, Sofokls, Eiripīds), gan no skatītāju gaumes viedokļa.
   Aleksejs Losevs norādīja, ka grieķu mākslas uzplaukumam nav nekāds sakars ar demokratizāciju. Arī Aristoteļa aprakstītā „zelta vidusdaļa”, kura cienīja sadzīves komēdiju, nav apzināts mēģinājums tuvoties, pieskaņoties auditorijas gaumei (demokratizācija ASV variantā).
   „Zelta vidusdaļas” galvenais dzīves mērķis bija laimes sasniegšana. „Zelta vidusdaļas” pārstāvis netiecās pēc slavas un varonības. Tādai pieticīgai velmei atbilda jaunā mākslinieciskā forma – sadzīves komēdija. Tajā likteņa vietā valda nejaušība, noslēgumā iestājās vispārējā labklājība.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru