trešdiena, 2014. gada 29. janvāris

Ģeokrātijas koncepcija



   Ģeokrātijas koncepcija tika izstrādāta Rīgā 2014.gada janvārī.
   Lieliski apzinos, ka jēdziens „ģeokrātija” līdz šim pasaulē tika lietots dažādās valodās (piem., angļu, krievu val.). Taču minētais jēdziens tika lietots pilnīgi savādāk. Līdz šim jēdziens „ģeokrātija” dažādās valodās tika lietots, lai raksturotu dabas valdīšanu pār cilvēkiem. Tātad runa ir pavisam par kaut ko citu, nekā jaunajā koncepcijā.
   Tātad jēdziena līdzšinējais lietojums nav saistīts ģeopolitiku un ar valsts jaunas formas rašanos, kā tas ir jaunajā koncepcijā. Tajā jēdziens „ģeokrātija” ir atvasināts no jēdziena „ģeopolitika”; ģeokrātija = ģeo + kratos ( vara).
   Jaunajā koncepcijā ģeokrātija cilvēces vēsturē ir trešā valsts forma. Pirmā valsts forma ir monokrātija, otrā – polikrātija. Cilvēces vēsturē līdz XX gs. bija divas valsts formas. XX gs. radās trešā valsts forma – ģeokrātija, tādējādi apzīmējot ģeopolitikas nozīmi attiecīgajā (trešajā) valsts formā, jo mūsdienās ģeopolitikai ir milzīga loma valstiskuma satvarā.
   Vēl man ir zināms, ka Krievijā atsevišķi zinātnieki vēlas ieviest jēdzienu „ģeokrātija” kā Krievijas civilizācijas iezīmi. Krievijas zinātniskajā domā ļoti liela loma ir Krievijas ģeogrāfiskajai telpai. Krievijas ģeogrāfiskā telpa ir savdabīgs simbols, kas ietekmē kognitīvos procesus. Šo simbolu iesaka dēvēt par „ģeokrātiju” – telpas varu pār krievu domāšanu, cenšoties izprast savu civilizāciju. Tātad jēdziena pamatā nav ģeopolitika, kā tas ir jaunajā koncepcijā un tajā izmantotajā jēdzienā „ģeokrātija”.
  


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru