otrdiena, 2014. gada 14. janvāris

Tipoloģija


   Cilvēces sociāli ekonomiskā tipoloģija varēja sākties tikai pēc tam, ka bija attiecīgā zinātniskā informācija par sociāli ekonomiskajiem procesiem uz planētas. Tāda informācija bija XIX gadsimtā, un K.Markss formulēja piecas sociāli ekonomiskās formācijas.
   Pēc Marksa sociāli ekonomisko formāciju tipoloģijai pievērsās M. Vēbers. Viņš materiālu grupēja divās daļās; 1) formācija, kurai netiek dots nosaukums, 2) mūsdienu kapitālisms.
   Amerikāņu sociālais antropologs Roberts Redfilds arī saskatīja divas formācijas: 1) lauku sabiedrība (tradicionālā sabiedrība), 2) pilsētas sabiedrība (modernā sabiedrība).
   Karls Polaņji pāreju no vienas sociāli ekonomiskās formācijas uz otru sociāli ekonomisko formāciju sauca par „lielo transformāciju”.
   Sarunā par sabiedrības tipoloģiju ietilpst arī nākotnes vīzija. Marksam nākotne ir komunisms, Vēberam nākotne ir kapitālisma ģeogrāfiskā ekspansija.
   Aleksandrs Kustarevs izstrādā savu „hronotipoloģiju”. Cilvēces vēsture kopumā tiek dēvēta par „antroposfēru”. Antroposfēras vēsturē bija 3 revolūcijas: 1) zemkopības (neolīta laikmetā), 2) rūpnieciskā (XVIII gs.), 3) informācijas (XX gs.).


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru