trešdiena, 2014. gada 8. janvāris

Risks


   Pasaules attīstības risks turpmākajos gados būs Ķīnas un ASV attiecības. Paši amerikāņi pagaidām nezina atbildi uz jautājumu, kā attīstīsies minētās attiecības.
   Kas šodien dzīvo labi? Šodien labi dzīvo tie, kuri sāk veidot savu ekonomiku it kā no jauna bez novecojušās industriālās infrastruktūras. Tas pilnā mērā attiecās uz Ķīnu, kurai pie tam ir lēts darbaspēks un liels ir tautas nacionālais „draivs”.
   ASV situācija ir savādāka. Tās rūpniecības prāva daļa ir izvietota Ķīnā, un Ķīna tagad maina savu ekonomisko stratēģiju – vēlas attīstīt savu iekšējo tirgu, palielināt algas saviem strādniekiem. Vārdu sakot, rūpēties galvenokārt par savu zemi. Vēlas nostiprināt savas valūtas starptautisko prestižu. Rietumu kapitālisma iespējas izmantot Ķīnas lēto darbaspēku vairs ilgi neturpināsies.
   ASV attiecībā pret Ķīnu var „izspēlēt” galvenokārt negodīgas kārtis. Piemēram, uzrīdīt radikālā islama fanus pret Ķīnu tāpat kā savā laikā izmantoja pret Krievijas impēriju, Osmaņu impēriju, PSRS.
   Ķīna pašlaik intensīvi bruņojās. Viņi šajā jomā ir izstrādājuši speciālu programmu 10 gadiem. Tāpēc apm. 2017.g. ASV nespēs Ķīnu militārā veidā sakaut. Tas ir viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc amerikāņi ir apjukuši un nespēj prognozēt savas attiecības ar Ķīnu. Liekas, nespēj atzīt nepieciešamību samierināties ar Ķīnas varenību, jo Ķīna kļūs par visgrandiozāko spēku uz planētas.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru